Τα επίσημα εγκαίνια των έργων που κατασκευάστηκαν στην παραλία Ψανή της Ναυπάκτου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου AI SMART, (εντάσσεται στο διακρατικό πρόγραμμα INTERREG Greek – Italy 2014 – 2020), πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, στη Ναύπακτο.
Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπακτίας, κ.κ. Ιερόθεο, ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλειος Γκίζας.
Σε σύντομη δήλωσή του αμέσως μετά τα εγκαίνια, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε «ότι σήμερα είναι μέρα χαράς γιατί παραδίδουμε ένα σημαντικό έργο, που αναβαθμίζει τη λειτουργικότητα της πόλης και αναδεικνύει τον τουριστικό της χαρακτήρα. Παράλληλα το έργο αυτό αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην διαχείριση και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαΐμης τόνισε «ότι με το έργο αυτό η Περιφέρεια δείχνει ότι είναι σε θέση να αξιοποιεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα με απόλυτη στόχευση ώστε να καλύπτονται ανάγκες των Τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μια απόδειξη της ετοιμότητας, της συνεργατικότητας και της προσπάθειας που κατέβαλλαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου για την αξιοποίηση του προγράμματος αυτού, ξεκινώντας το 2019 από το μηδέν».
Ακολούθησε η εκδήλωση απολογισμού του έργου στην αίθουσα «Ναυπακτία», η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλειου Γκίζα, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα έχουμε την τυπική ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου, αλλά τα ουσιαστικά εγκαίνια έγιναν το καλοκαίρι, με την αθρόα συμμετοχή των Δημοτών και των επισκεπτών της Ναυπάκτου. Η κοινωνία δηλαδή αγκάλιασε αυτό το έργο και ανέδειξε έτσι την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητά του. Είναι ένα έργο πρωτοποριακό γιατί αποτελεί υπόδειγμα απορροφητικότητας Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και ο Δήμος Ναυπακτίας, σε μια υποδειγματική συνεργασία, ξεπέρασαν από κοινού και με συνεργατικότητα τα οποιαδήποτε προβλήματα προέκυψαν, είτε κατά το σχεδιασμό, είτε κατά την εκτέλεση του έργου και έτσι τα χρήματα 2 εκ. περίπου ευρώ, έμειναν στην Ναύπακτο και αξιοποιήθηκαν σε ουσιώδη έργα».
Από την πλευρά του, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, επεσήμανε τα εξής μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε συνεργασία με τον Δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας αξιοποιήσαμε το ευρωπαϊκό έργο AI SMART για να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής και να δημιουργήσουμε υποδομές ώστε οι πολίτες να βρίσκουν διέξοδο αναψυχής. Στην παραλία της Ψανής, κάτοικοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν πλέον μια σύγχρονη παιδική χαρά, ένα γήπεδο beach volley και ένα καλλισθενικό πάρκο. Στην άλλη πλευρά, στην γραφική παραλία του Γρίμποβου, έχει δημιουργηθεί μια ακόμα παιδική χαρά και σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη η πίστα BMX, SCATE. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει έχουν σαν κύριο στόχο τόσο την αισθητική όσο και την λειτουργική αναβάθμιση των παραλιακών μετώπων και συμπληρώνονται με την τοποθέτηση οικολογικών κάδων απορριμμάτων που είναι εξοπλισμένοι με συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης και υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, χημικές τουαλέτες, αποδυτήρια παραλίας καθώς και μη μόνιμη ράμπα για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα. Η Αιτωλοακαρνανία μέρα με την ημέρα αλλάζει και το βλέπουμε παντού και σε υποδομές και σε αναπλάσεις».
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πολλές φορές παρεξηγημένα, διότι συνήθως εμπλέκονται πολλοί φορείς και υπηρεσίες και ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται αν πιάνουν τόπο τα χρήματα αυτά. Για αυτό προσπαθήσαμε μέχρι τώρα και θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο στη νέα προγραμματική περίοδο, τα προγράμματα αυτά να είναι απόλυτα στοχευμένα και να απαντούν στις ανάγκες των ανθρώπων. Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν είναι μόνο μελέτες που ενδεχομένως μένουν στο συρτάρι, αλλά πρέπει να γίνονται και υποδομές και εξοπλισμός. Το πρόγραμμα INTERREG είναι ιδιαίτερα σημαντικό και είναι μια βάση πάνω στην οποία χτίζουμε και για το μέλλον, γιατί Ελλάδα και Ιταλία αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, έχουν κοινές ανάγκες και η διαπεριφερειακή συνεργασία μας βοηθά όλους πάρα πολύ».
Τέλος αναλυτική παρουσίαση έγινε από τον υπεύθυνο του έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρη Καραγιάννη.